Fotogafije prirodnih dobara Srbije obilaze svet

Na konkurs je pristiglo više od osam stotina fotografija

Autor teksta i fotografije Jovana Strahinić
 
Deset najboljih fotografija koje oslikavaju prirodne lepote Srbije učestvovaće na međunarodnom takmičenju “Viki voli zemlju” (“Wiki loves Earth”).
Fotografije Stare planine, Carske bare, Golije i drugih zaštićenih prirodnih dobara biće deo međunarodne izložbe, na kojoj će biti predstavljene pobedničke fotografije iz Srbije i još 25 zemalja širom sveta, a deo njih naći će se i u promotivnim katalozima Turističke organizacije Srbije.
Za najbolje, ove godine, izabrane su fotografije pejzaža parka prirode Golija, predela specijalnog rezervata prirode Uvac i vodopada Tupavac koji se nalazi na Staroj planini.
Na konkurs je pristiglo više od osam stotina fotografija, a na nekima od njih zabeleženi su detalji predela nepoznatih i samim poznavaocima i ljubiteljima prirode. Među manje poznatim nalazi se specijalni rezervat prirode Zasavica, park prirode Kučaj i rezervat prirode Gornje Podunavlje.
U Srbiji živi više od 1700 zaštićenih vrsta, a neke od njih deo su Crvene knjige u kojoj se nalaze najugroženje vrste biljaka i životinja koje uživaju zaštitu na međunarodnom nivou.
U Srbiji postoji ukupno 460 zaštićenih područja, a njih deset proglašeno je za međunarodno značajna prirodna dobra i nalazi se pod zaštitom organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu – UNESCO. Među njima su specijalni rezervati prirode Carska i Obedska bara, Ludaško jezero, Slano Kopovo, Peštersko polje, Labudovo okno, Gornje Podunavlje, Zasavica, Koviljsko-Petrovaradinski rit i predeo izuzetnih odlika Vlasina.
Foto konkurs “Viki voli zemlju” je projekat “Vikipiedije Srbija” i “Vikimedije” koji ima za cilj povećavanje izvora slobodnih znanja i podizanje svesti o značaju očuvanja prirode. Projekat je 2013. godine pokrenut u Rumuiji, a danas se realizuje u 26 zemalja širom sveta.
Fotografije i informacije o konkursu i projektu mogu se naći na stranici http://wle.wikimedia.rs/

Tags: